Annikin Runofestivaalin nimikkotaiteilija Emma Kantanen

Annikin Runofestivaali

Emma Kantanen

Annikin Runofestivaalin tämän vuoden nimikkotaiteilija on Emma Kantanen. Hän on pelisuunnittelija, graafikko, kuvataiteilija, sarjakuvataiteilija ja runoilija. Tämä lahjakas taiteen moniottelija teki äskettäin myös kustannussopimuksen esikoisromaanistaan. Kantasen näyttelykokonaisuus nimeltä Yhtä ei ole nähdään festivaalipäivänä sekä Annikin korttelin nurkalla sijaitsevassa Taidekioskissa (ilmaisohjelmaa), että ympäri festivaalipihaa.

"Yhtä ei ole"

Erään teorian mukaan sana “yhdeksän” on alkujaan ollut lause. Luku ennen kymmentä olisi siis ollut merkitykseltään “yhtä ei ole.”

Arkityöni peligraafikkona ja alalle johdatellut persoonallisuuteni ovat hyvin selkeästi vaikuttaneet maanisen laskelmoidun piirtotyylini syntyyn. Tämä sommitelmallinen perfektionismi sai minut vähitellen luopumaan perinteisistä maalausmenetelmistä ja siirtymään lähes kokonaan digitaalisen grafiikan pariin, vaikka kuvien aineeton syntytapa onkin tietynlainen uhraus. Ei ole harvinaista, että painotalolla käydessäni huomaan ajattelevani, kuinka helppoa olisi, jos piirtämisen aikana taide muuttuisi esineeksi aivan itsestään. Ja heti sen jälkeen tajuan, että niinhän yleensä on. Ei kuitenkaan minun tietokoneideni, kuvankäsittelyohjelmieni, digitaalisten piirtopöytieni ja paineentunnistavien kynieni kanssa. Ja suomalaiset painotalot ovat kalliita.

Yhdeksästä tuli peli

Myöhemmin ymmärsin, että on merkittävästi edullisempaa teettää suurkuvatulosteen sijasta useampia pieniä vedoksia. Aloin tehdä korkeita henkilökuvia, jotka muodostuvat kolmesta osasta. Sitten kolmiosaisia sarjoja, jotka muodostuvat näistä kolmiosaisista töistä, koska saduissakin se on eräänlainen maaginen hahmoluku. Tämän myötä numero yhdeksästä tuli minulle innostava peli ja töistä kokonaisuuksia, jotka avautuvat aivan erityisellä tavalla tiloissa ja seinillä. Teosten osien sommitelmat saattoivat olla kookkaitakin, tai jopa katsojan siirreltävissä.

Päädyin lopulta tapani mukaan siihen, että töiden aiheetkin juontuvat eräänlaisista järjestelmistä. Vaikkapa pelikorteista, valon aallonpituuksista sateenkaaressa tai runonsäkeistä, jotka ovat keskenään anagrammeja. Tällainen ajattelutapa loi sattumanvaraiselta vaikuttavia yhdistelmiä, jotka alkavatkin aueta, jos pääsen niistä henkilökohtaisesti kertomaan. Mikäli vain haluan kertoa. Joskus ihmisen, luonnon ja esineen rajat sekoittavat metaforat piilottavat kiusallisia yksityiskohtia sillä tekosyyllä, että ne tekevät henkilöistä tarinoiden arkkityyppejä. Usein kerron pienistä, henkilökohtaisista asioista: Itsekkäästi omasta menneisyydestä, ohimenneestä rakkaustarinasta, toisaalla asumisesta, raskaasta työstä tai nyrkiniskusta. Silloin tällöin jostain merkityksellisemmästä ja kantaaottavasta, kuten mahdollisimman syvälle rivien (ja hampaiden) väleihin tungetusta sananvapaudesta.

Juhliin ilman kutsua

Yhtä ei ole, emme ole yhtä. Oman elämäni jokaista osa-aluetta on määritellyt tietynlainen ulkopuolisuus. Mitä ihmettä kuvataiteilija tekee IT-alalla, pohjoismaalainen Aasiassa. Olen ajatellut olevani väärin, maailman epämääräisimmän alan edustaja, aina pelkästään ulkomaalainen, pelkästään nainen, liian nuori, homoseksuaali. Merkittävää oli, kun ymmärsin kuinka paljon asenne muuttuu, jos ulkopuolisuuden voi nähdä jonkinlaisena elämänmittaisena soluttautumisena, taustansa kerrottavana salaisuutena ja jos uskaltautuu juhliin aina ilman kutsua.

Runofestivaalitaiteilijat

Vuodesta 2009 lähtien festivaali on kutsunut vuosittain festivaalille nimikkotaiteilijan. Annikin Runofestivaalitaiteilijoina ovat toimineet jo mm. Tiitu Takalo, Outi Heiskanen, Sasha Huber, Julia Vuori, Hanneriina Moisseinen ja Ville Pirinen.

Tiitun näyttely Annikin Runofestivaaleilla

Tiitu Takalon mininäyttely Galleria Ovessa esittelee hänen Sisaret 1918 -antologiaan tekemäänsä sarjakuvaa.

Mainostaulujen runot

Mainostaulujen runot-projektin runojulisteet vielä kerran esillä näyttelyssä runofestivaaleilla.

Kuvagalleria

Katso kuvaajatiimimme hienot otokset aiemmilta Annikin Runofestivaaleilta!

Annikki OFF

Annikki OFF täyttää Tampereen kulttuuritapahtumilla 6.-8.6.!